Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (94) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2023. augusztus 17., csütörtök

Hollóházi Porcelán Múzeum

A Május-hegy alatti Klastorickó dűlőben volt valamikor egy Pálos kolostor. A főpapot Hollónak nevezték. Ezek a barátok közeli kapcsolatban voltak a környéken élőkkel, a nép is szívesen látta őket, élelmet is juttatott részükre. Nem tudni pontosan mikor, de a szájhagyomány azt tartja, hogy a kolostor elsüllyedt. Azt a helyet, ahol a kolostor állt azóta is Klastorickónak nevezik, a  községet pedig a vezetőről nevezték el Hollóházának. 


Az 1820-as években a gyár a Károlyi család tulajdonában volt. A birtokhoz tartozó Füzérradvány feletti  Korom-hegyekben kaolint találtak, miközben arany után kutattak. Az új alapanyag lehetővé tette, hogy áttérjenek a kőedény gyártására 1831-ben.

Istványi Ferenc a hollóházi kőedénygyár felvirágoztatója. A kezdetben egy-két épületből álló manufaktúrát a század végére jelentős gyárteleppé fejlesztette. Az alig 700 lakosú községben teljes foglalkoztatottságot biztosított. A termékek bár gyárban készültek, mégis népművészeti alkotások voltak. A forma- és motívumkincs apáról fiúra, kézről kézre öröklődött. A díszítőművészet és a dísztárgyak a XX. sz. beköszöntével jelentek meg.  gyár kiállított az 1900-as Párizsi Világkiállításon, továbbra is készítik a falusi lakosság igényeit kielégítő magyaros díszítésű edényeket. Istványi Ferenc 4 évtizedes hollóházi tevékenységének az 1902-es halála vetett véget.





Fia vette át a gyár vezetését, aki sajnos nem örökölte apja üzleti tehetségét. Szűkítette a termelést, a polgári lakosság számára készült művészileg igényesebb díszedények készítését beszüntette. A gyár hanyatlott, 1916-tól megszűnt a főépületben a termelés. A háború befejezése után teljesen leállt. 1923-ban indul újra, a vezetőség nagy gondot fordított a helyes massza-összetételre. 1926-ban áttértek a díszműáru és figurák gyártására.

1939-ben Szakmáry Károly kassai kereskedő kerül a gyár élére. Korszerűsített és a gyár fejlődésnek indult. Célkitűzései végrehajtásában az 1848. évi államosítás akadályozta meg.



1957-ben állították helyre az egykor szebb napokat látott gyárat. Mivel az itt dolgozók szépérzéke és művészi hajlama továbbra is adott volt, az 1960-as évek elejétől ismét elkezdődhetett az edények és dísztárgyak készítése. Az 1970-es években a gyár egyre több neves ipar- és világhírű képzőművészt kért fel, hogy tervezzenek hollóházi porcelánokat, vagy azokra dekorációkat (Victor Vasarely, Amerigo Tot és Szász Endre).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése