Címkék

advent (7) decoupage (16) keresztszem (105) kert (35) kirándulás (108) kávéfestés (8) makramé (6) szobor (17) transzferálás (3) tél (14) varrás (16) ősz (25)

2025. november 18., kedd

Szerencs Rákóczi-vár

A 16. század végén kialakított épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg a várban látható a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteménye.


 


A BOCI

A Szerencsi Csokoládégyárban 1926-ban vezettek be egy új terméket: a legfinomabb tejszíncsokoládét. Minőségének titka az volt, hogy a Szerencsi Cukorgyár saját tehenészetéből származó tejet helyben dolgozták fel, melynek technológiáját  Liechti Frigyes hozta Svájcból. A csokoládé, amit a közönség nevezett el Bocinak, a háború évei alatt eltűnt, 1954-től kezdték el újra gyártani. Ekkor már a sajtóban is Boci csokiként emlegették. A gyár legnépszerűbb terméke volt.




Mogyorós csokoládé

A kezdeti egyszerűbb grafikájú, kék címkét váltotta a jellegzetes piros színű csokipapír. Az eredeti szerencsi mogyorós borítója nagyon szép betűtípussal és grafikával. aranyozottan és dombornyomással készült. A háború alatt is megmaradt. Nem véletlenül, hisz prémiumtermékről beszélünk, elsősorban exportra gyártották. 1961-ig nagyon drága volt: egy 200 g-os tábla 40 Ft-ba került, az árcsökkenés után 23 Ft lett.


Konyakmeggy

Gerbeaud Emil által kifejlesztett édességek közül az egyik legnagyobb sikert ez aratta. A cukrászmester műhelyében rengeteg tanuló sajátította el a szakmát, köztük Ploth Gyula, aki 1925-ben kezdett el dolgozni a szerencsi gyárban. Liechti Frigyes őt bízta meg, hogy tanítsa meg a konyakmeggy készítésének fortélyaira a laborában dolgozó nőket. Régóta a szerencsi csokoládégyártás egyik prémiumterméke. Kézzel gyártott készítésénél a kimagozott, és hosszú ideig alkoholban érlelt gyümölcsöt beleforgatják folyékony fondantba. Csokoládéból talpat készítenek, majd a kihűlt, megkeményedett korpuszt megmártják a meleg masszában , a talpra helyezik, és a tetejét díszítéssel zárják le. Nagy kézügyességet igényel, hosszan kell gyakorolni. Az édesség nem fogyasztható frissen, érnie kell. A kézzel készített konyakmeggy ízvilága és minősége messze meghaladja a gépi változatét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése