Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (94) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2019. május 14., kedd

Füzér- tájház


A mestergerendába vésett évszám alapján a házat 1879-ben építette Horváth András. Padlózata valamennyi helyiségében döngölt agyag.
A bútorokat a szobában az úgynevezett sarkos elrendezési mód szerint helyezték el. A századforduló előtt a tűzhely és a kemence a szoba bejáratától balra helyezkedett el. A vele ellentétes sarokban van az asztal, mögötte a karos láda. Ez a szöglet számított a legtiszteletreméltóbb részének. Sajátos darab volt a karos láda vagy élésláda, mely egyben tároló és ülőbútor is. A felemelhető tetejű, négy rekeszre osztott ládarészben vászon neműt és ruhaneműt tartottak, de gyakran tejfölt és kenyeret. A másik két sarokban emelkedtek az ágyak. Elől volt a szebbik, magasra vetett, un. vendégágy, a másik egyszerűbb volt. A két utcára néző ablak között látható szent kép, melybe a hagyományok szerint elhelyezték a menyasszony koszorúját. Alatta áll a komód, melynek tetején vásárfiákat, szent szobrocskákat apró cserépedényeket helyeztek el. A menyasszony hozományához tartozott a ruhanemű tárolására szolgáló a láda, mely felemelhető tetejű és virág mintákkal díszített. A szoba hátsó falába fali kasznit alakítottak ki, cserépedényeket, üvegeket, tejet, tejfölt tartottak itt. A falakon a vallásnak megfelelő szent képek, tányérok, valamint a faluból összegyűjtött szőttesek találhatók.

 
 
 

A pitvar ill. a konyha funkciója sokat változott az idők során. Eredetileg a szoba előteréül szolgált a pitvar, de a kemence kikerülésével és a mellé épített masinával már főzés színhelye lett. Az edényeket a falra akasztották, az ajtóval szemben láthatók süteményformák, mellette fából faragott dagasztó tál, tésztaszűrő, gyalu is megtalálható. A kemencéhez elengedhetetlen eszköz volt a kenyérsütő lapát és a szénvonó.

 

 

 A kamara eredetileg tároló helyiség volt. Élelmiszer, háztartási és munkaeszközök kerültek itt elhelyezésre. Látható itt egy szuszék, melyben szemestakarmányt tároltak, mellette rokka, kézi malom, tiloló, gereben, káposztás hordó, terménylapát, csörlő bak, nyüst és a teknővájás eszközei.

 

 

A ház hátsó részében külön bejárattal ellátott istálló található. A hátsó falat a hosszú jászol foglalja el, középen egy elválasztó rúd van, ami a jószágokat különítettel el. A szegényebb házaknál tehenet tartottak.

 
Szöveg forrása: http://www.eszakzemplen.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése