Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (94) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2020. október 10., szombat

Tatabánya: Turul-emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger Vince-kilátó

A tatabányai Kő-hegy tetején áll a millenium kapcsán kezdeményezett, de végül csak 1907-ben,  a bánhidai csata emlékére állított Turul-emlékmű. A 8 m magas talpazaton álló madárnak csaknem 15 méteres a szárnyfesztávolsága. Karmai közt Árpád kardját tartja, fején koronát visel.

Az odaveztő úton 429 lépcsőfokot  kell megtenni.


 

A piros jelzésű úton jutunk el a Szelim-barlanghoz. Egy lépcsősoron leereszkedve elérjük az alig ajtónyi méretű bejáratot.De azon bebújva elénk tárul a barlang csodálatos, fénnyel teli belső csarnoka.
A 45 m hosszú és 18 m magas csarnok tetején két hatalmas kürtő van, illetve az egyik oldalán olyan hatalmas a lyuk, hogy az M1-es autópályáról is látni lehet. A barlangban őskori leleteket találtak. Az előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy a neandervölgyi ősember használta a barlangot.

Az ajtónyi méretű bejárat

A nagy kürtő.

Oldalsó lyuk: panoráma a városra.

A kisebb kürtő.


Az M1-es autópálya.

Meredek sziklaszirt.

Tatabánya a lábim előtt hever.


Rövid sétával a Csúcs-hegyi 30 m magas Ranzinger-kilátóhoz érünk. A XII-es akna felvonójából alakították ki. A 156 lépcsőfok megtétele után csodálatos panorámában lesz részünk. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése