Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (94) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2021. augusztus 9., hétfő

Mezőkövesd, Matyó Múzeum


A matyó szűr: Szűrposztóból készül, fehér színű, csak férfiak viselik. Gombja sincs, vállra vetve hordják. A mellen egy csatos szíj tartja össze. Eleje kihajtott, hátul nagy, négyszögletes gallérja van. A szűr-viselet vidéken a XX. századik fennmaradt, ezt kizárólag pásztorainknak és csikósainknak köszönhetjük. Használhatták sátorfedőnek, ágynak, takarónak, végül szemfedőnek, koporsónak. Szabásában a palóc szűrnél hosszabb, a hajdúságinál rövidebb. A matyó szűrornamentika alapelemei a rózsa, a tulipán, a szegfű és különböző levelek, indák. 



A kisgyermek kezdetben apró feladatokat kapott a ház körül. A munkában segédkezve sajátította el a különféle ismereteket. Az iskoláskorúak már egyszerűbb kereső tevékenységet is végezhettek (vízhordás, legeltetés). A kislányok, amint a "tűt elbírták", elkezdtek megismerkedni a kézimunkával. A serdülőket már komoly munkaerőnek tartotta a család. A fiúk az állatgondozásban, a mezei munkában vettek részt, az "iskolahagyott" lányok anyjuk mellett tevékenykedtek. 
A kisgyermek ünnepi ruházata, a korozsma a keresztanya ajándéka volt. Külön inget és gatyát 5-6 éves korukban kaptak először a kisfiúk. Akkor kezdett el csizmákat is viselni.






Kovács Szabolcsnak, a Népművészet mesterének alkotása

Kis Jankó Bori "százrózsás emlékrajza"



Három matyó kislány szobra 

Matyó menyecske szobra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése