Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (94) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2022. augusztus 29., hétfő

Zagyvarónai salakkúp és az apci tengerszem

Zagyvaróna határában, a sokat mondó nevű Salakhegy utca végén túl fekete hegyek állnak, amelyek múltját nem a Föld évmilliókkal ezelőtti magmájában, hanem a Magyar Vasötvözetgyár Rt. kohójában kell keresni, néhány évtizeddel ezelőtt. Salgótarján szénben gazdag vidéke több mint száz éve ideális helyszín volt a nehézipar számára. A Mátrában bányászott ólom- és cinkércekkel teli kohók lecsapolásából származó, felesleges salak hatalmas futószalagokon érkezett a terület szélén álló meddőhányókhoz, ahonnan a mélybe hullva egyre nagyobb kúpokat formázott. Persze nem árt tudni, hogy amit itt látunk, hivatalosan nem más, mint veszélyes ipari hulladék, amely körültekintő viselkedést kíván meg a látogatótól, hazatérés után pedig legalább kéz- és ruhamosást igényel.

Szöveg forrása: https://www.turistamagazin.hu/hir/zagyvarona-titokzatos-fekete-hegyei-kozott


A tó, melyet találóan tengerszemnek hívnak, egy klasszikus bányató, 1875-ben kezdték el a jó minőségű andezit fejtését a Nagy-Hársas és a Somlyó közti Széles-kőn. Mintegy 90 éven keresztül folyt itt az egyre nagyüzemibbé váló termelés, még kisvasutat is építettek, melyen a kővel megrakott csilléket szállították el a faluba. Az 1960-as években szűnt meg a kőbányászat, az óriási gödör lassan megtelt csapadék- és talajvízzel. 1995-ben természetvédelmi oltalom alá került a Széleskő-bányató. A tó vize mély, partját hatalmas, meredek sziklák ölelik körbe.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése