Címkék

advent (7) decoupage (15) kávéfestés (8) keresztszem (95) kert (35) kirándulás (95) makramé (6) ősz (26) szobor (17) tél (14) transzferálás (3) varrás (16)

2023. október 16., hétfő

Renoir - kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Mielőtt a festés felé orientálódott volna, Pierre-Auguste Renoir kisfiúként éneklést és zenét tanult. Sajnos a munkásosztálybéli család nem tudta sokáig finanszírozni a zenetanulást, így felhagyott vele. Párizsba költöztek, a Louvre közelébe, ő pedig 13 évesen munkát vállalt a közeli porcelánfestő-műhelyben. Két évvel később már a legtanultabb szakemberek munkáját végezte és támogatni is tudta a családot. Sőt, maradt ideje a Louvre látogatására is, hogy régi technikákat és festészeti stílusokat tanulmányozhasson. Még nem volt 18 éves, amikor a gyárban átálltak a gépi festésre és ezzel megszűnt a munkája.

Már festészeti tanulmányai kezdetén sugallták neki, hogy a természetben fessen és a műtermi, beállított, mesterkéltebb témák helyett a mindennapi életből keressen inspirációt. Fesse a valóságot: életszituációkat, a mindennapok örömét és a hétköznapi alkalmakat. Ezt Renoir pedig nagyon érzékenyen kapta el, egyszerűen a kellemesre, szépre, könnyedre fókuszálva.

Kedvenc modelljét és múzsáját vette feleségül. Aline Victorine Charigot-tal 1880-ban ismerkedett meg. A 20 éves varrónő teljesen elcsavarta a festő fejét. Charigot leghíresebb megjelenítése például A szőke fürdőző vagy Az evezősök ebédje, melyen a kiskutyát emelő hölgy alakja az övé.

Nagyon gyorskezű festőként tartják számon. Míg egyesek hetekig, hónapokig vagy éppen évekig dolgoztak egy-egy képen, addig ők hetek leforgása alatt 10-15 művel is elkészült fiatalabb éveiben, míg nem lett úrrá rajta betegsége. Már egészen kis korában is jelentkeztek nála a reuma jelei. A betegség aztán elhatalmasodott rajta, kerekesszékbe kényszerült és a végtagjai, az ujjai is deformálódni kezdtek. Ő mégis, egészen halála napjáig festett bekötözött kézzel és hozzákötözött ecsetekkel.

szöveg forrása: https://foldjaro.hu/mit-kell-tudni-renoir-rol

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése